Vad är ett ”hushållsavdrag”?

Har du nånsin lagt märke till blanketten med rubriken ”Hushållsavdrag”? Ifall du har det, vet du vad den är till för?

Hushållsavdraget infördes i Finland år 1997. Avdragets regleringar och förmåner har sedan dess reviderats och ändrats ett antal gånger, men möjligheten till avdrag på hushållstjänster finns fortfarande kvar.

Hur fungerar hushållsavdrag?

När man utfört arbete i sitt hem, till exempel i form av städtjänster, renoveringar etc. får man tack vare hushållsavdraget möjligheten att dra av en del av arbetets kostnader på skatten. Hushållsavdraget dras av i första hand från skatten på förvärvs- och kapitalinkomsterna. Beroende på hur och av vem arbetet har utförts får du dra av olika stora belopp av skatten. Låter du ett förskottsuppbördsregistrerat företag sköta arbetet får du dra av 50% av det belopp (inklusive moms) som motsvarar arbetets andel! För samma arbete utfört av en person i arbetsavtalsförhållande tillåts du endast dra av 15% av den utbetalda lönen. Hushållsavdraget låter dig dra av totalt 2400 euro per kalenderår från skatten, mot en självrisk på 100 euro.

Trots att det heter hushållsavdrag så är avdraget individuellt. Detta innebär att båda makarna i ett hushåll kan ansöka om varsitt hushållsavdrag, och ett hushåll kan på så vis få upp till 4800 euro i avdrag. Det gäller dock att komma ihåg att båda makarna i sådana fall tvingas dra av 100 euro i självrisk, vilket gör att det lönar sig att få ut så mycket som möjligt ur var makes avdrag. Även ett barn som bor hemma kan beviljas ett hushållsavdrag, ifall barnet med sina egna inkomster har tagit del av de avdragsberättigande kostnaderna.

För vilka tjänster gäller hushållsavdraget?

Det är möjligt att dra av kostnader för i stort sett alla hushållstjänster som utförts, inte bara i din bostad, utan även i ett fritidshus i din ägo.

Exempel på avdragbart hushållsarbete är städning, tvättning, klädvård (såsom strykning), och matlagning, vattning av blommor, samt skötsel av ditt gårdsområde.

Vill du veta mer om hur just du kan dra nytta av hushållsavdraget? Besök då Skatteförvaltningenshemsida. Den hittar du här.

Exempel:

Maija Meikäläinen bor i Österbotten, jobbar heltid på ett lokalt formgivningsföretag, och har två barn – varav ett precis har börjat på dagis. Hon och hennes man har anlitat en städfirma för att ta hand om veckostädningen, och på så vis kan familjen få lite mer fritid.

Lägenhet 85m3, ett badrum kostar 2652 € att städa per år / 1326 € per år efter hushållsavdrag. Anlitandet av Trivsels veckostädning ger familjen 1,5 timmar extra fritid per vecka, och ett nystädat och fräscht hem.

Familjen har dessutom fortfarande 1074 € att dra av på hushållsavdraget ifall något oväntat sker!